Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Monday, Nov 19th

Last updateThu, 15 Nov 2018 10am

ŠIBENIK - KATEDRALA: Proslavljena svetkovina Božića

božić17015

Božićno misno slavlje u katedrali svetog Jakova u Šibeniku predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. U koncelebraciji su bili katedralni župnik don Krešimir Mateša i umirovljeni biskup Ante Ivas.

 

Vrijeme Isusova rođenja nije bilo bajka. Bila su teška vremena, borba za opstanak Izraelskog naroda, poručio je u homiliji biskup Tomislav Rogić. Naglasio je kako u ovom našem vremenu 21. Stoljeća ima sličnost s vremenom dolaska Spasitelja. „Moćnici današnjeg svijeta puno puta izgledaju i ponašaju se kao oni koji se Boga ne boje a za ljude ne mare. Luksuz i blještavilo nasuprot oskudici i siromaštvu tolikih, osobito u zemljama zahvaćenim ratovima. Stalno sijanje straha i novih opasnosti od sukoba, bolesti, neizvjesnosti za budućnost. Nove ideologije žele se nametnuti kao nova istina o čovjeku i njegovoj slobodi da bude što god poželi, a da se pri tom Boga odbacuje i razara ljudsko dostojanstvo. Čovjeku se nudi lažna slika apsolutne slobode u kojoj nikome ne mora polagati računa za svoje ponašanje. Gubi se osjećaj odgovornosti, a onda sve naginje besmislu i sebičnosti. Komercijalizacija i samih blagdana želi im oteti onaj susret sa Svetim, susret sa Stvoriteljem i Spasiteljem“.

božić17001

božić17002

božić17003

Ne smijemo se obeshrabriti, poručio je biskup Rogić. Nije nas Gospod napustio. Nikakvo zlo svijeta ne može zaustaviti njegovu ljubav. „Danas vam se rodio Spasitelj!“ Bog je postao Božićem, malim djetetom da mu svatko može prići. Od onog prvog Božića, Betlehemskog rođenja od Blažene Djevice Marije, u jaslama pastirskog skloništa, odzvanja taj „Danas“! Bog je tu, prišao je čovjeku na najsavršeniji način, postao je čovjekom. Došao je k nama. Kao pred 2017 godina jednako glasi anđelova poruka: Danas se rodio! I ne prestaje prilaziti čovjeku svakoga dana.

božić17004

božić17006

Ostaje na nama, svakome od nas, hoćemo li dozvoliti da taj „Danas“ bude i u našem životu, u našem narodu i obiteljima, u našem trenutku povijesti. Da Spasitelj koji prilazi nađe kutak srca, posvećeni trenutak vremena, odvojeni 'komadić' ljubavi i za Njega. Tako nam treba jednostavnost i skromnost pastira koji će ga u čudu poći tražiti i Njemu se pokloniti. Treba nam mudrost Kraljeva koji će propitkivati znakove vremena i vidjeti što nas vodi u susret Svetom, Jedinome Gospodinu. Valja nam osluhnuti radosni pjev i navještaj anđela, glasnika Božjih koji javljaju Božju slavu i mir ljudima na zemlji. Otkrivati nam je onu dobru volju u čovjeku, ljubav i nesebičnost, želju da se čini dobro i pomaže drugom u nevolji. Nije Dobrota nestala. Nije Istina sakrivena. Put nam je poznat, a Život nam se nudi u onome koji je došao biti: Put, Istina i Život, sada i zauvijek, poručio je šibenski biskup.

božić17007

božić17008

božić17009

Svima je zaželio da radost i spasenje koje donosi istina Božića neka se dogodi u svakom vjerničkom srcu i obitelji, u cijelom Hrvatskom narodu i svemu svijetu, svakoj otvorenoj dušu za pohod Božje dobrote! Neka glas anđela osvijesti naš „danas“. Neka radosna vijest ponese dušu zbog Božje blizine, osnaži novom nadom, da se ljudi po toj Božjoj ljubavi približe jedni drugima. Spasenje koje Novorođeni donosi pokazat će svoje plodove. Svim vjernicima Šibenske biskupije, svakom čovjeku dobre volje želim da osjeti taj Danas u kojem mu Bog javlja svoju ljubav i blizinu po rođenju Djeteta u Betlehemu. Neka svetkovina Božića bude nepresušnim izvorom životne radosti, nove nade i svake ustrajnosti u dobru jer Bog je došao trajno obnavljati svoju sliku na licu svakog čovjeka, zaključio je biskup Rogić.

Misno slavlje animirao je Mješoviti zbor katedralne svetog Jakova pod vodstvom prof. Jelene mikulandra, uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića – Caparina. Solo dionice Božićne mise maestra Nikole Bašića pjevala je sopranistica Ivana Krajina Barun. Nakon misnog slavlja prema starom šibenskom običaju brojni vjernici u dvorani biskupske palače biskupima Tomislavu Rogiću i Anti Ivasu osobno su četitali i zaželjeli sve najbolje prigodom Božića.

božić17010

 

božić17011

 

božić17012

 

božić17013

 

božić17014

 

božić17016

 

božić17018

 

božić17020