Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Friday, Jan 18th

Last updateTue, 15 Jan 2019 12pm

ŠIBENIK: Održan susret obitelji Gradskog dekanata

obdan18013

Susret katoličkih obitelji Gradskog dekanata Šibenske biskupije održan je u subotu 21. travnja u prostorijama Katoličke osnovne škole. U sklopu susreta prof. Maja Jakšić održala je izlaganje na temu „Roditeljstvo – poslanje ljubavi“ . predstavljena je i knjiga „Obitelj – škola ljubavi i života" dr. Danijele De Micheli Vitturi . Učenici Katoličke osnovne škole izveli su prigodni igrokaz, a središnji dio susreta bilo je misno slavlje koje je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić.

 

obdan18002

obdan18004

Svatko od nas dobro zna što mu obitelj znači. Što znači imati dom, toplo ognjište na koje se uvijek možeš vratiti i obnoviti svoju snagu. Pa i onda kad ljudi odrastu, kad osnuju svoje obitelji - ili - kad roditelji preminu, ostaje toliko toga na što se čovjek uvijek vrati u svojim sjećanjima, osjećajima, sveme onome što je duboko zapisano u naše biće još u najranijem djetinjstvu. U obitelji se čine prvi koraci, prve riječi, prvi običaji, postupci. Obitelj odgaja, u obitelji se uči živjeti, ljubiti, vjerovati. Ljubav je sveza savršenstva iz koje onda Bog daruje mir i svaku životnu snagu. Kako je teško kroz život onima koji sve to rano izgube, poručio je biskup Rogić u homiliji.

Ukazao je na Svetu Obitelj i vrijednosti koje je ona živjela. Naglasio je kako neke od tih vrijednosti nedostaju suvremenim obiteljima.

Nedostaje nam više puta vjere, povjerenja u Boga, svijesti da nas on doista voli i da je na našoj strani, da može svaku našu nevolju okrenuti na dobro i da bolje od nas znade što je za naše spasenje, te da samo uz njegovu pomoć možemo premostiti sve životne prepreke. Malo će ploda biti i od puno sati vjeronauka, ako se vjera ne živi prije svega u obitelji. Nedostaje nam sloge, međusobnog razumijevanja. Onog istinskog duha koji je obuzeo Svetu Obitelj da su uvijek nastupali zajedno, da su zajedno prolazili nevolje, da su zajedno tražili rješenja, da su jedno drugom bili potpuno odani, vjerni, te da su na tom putu jedinstva, zajedništva i sloge ustrajali do kraja. Ne moram spominjati koliko je danas obitelji koje se razilaze. Nisu uspjele to sačuvati do kraja.

obdan18005

obdan18008

Nedostaje vjernosti jedan drugome. U sv. Obitelj nikad nije ušla zavist, ljubomora i ili međusobno nadmetanje. Nisu u nijednoj poteškoći tražili rješenja izvan kruga obitelji. Nisu za svaku malu jedan drugom nešto predbacivali. Zajedno su nosili život, zajedno su otkrivali ljubav i živjeli za povjereni im život. To je bio smisao njihova života. To ih je potpuno ispunilo i usrećilo. Obitelj je mjesto gdje se sastaju ljubav i vjernost i gdje se na taj način svaki supružnik ostvaruje kao osoba, kao čovjek. Naposljetku, čini mi se da nam ponestaje svijesti o Božjoj prisutnosti među nama. Bog se i nama darovao, i među nas došao, i nama se povjerio baš kao i Josipu i Mariji. Istina na drugačiji, sakramentalan način. Ali je tu, među nama, možemo mu se obratiti, možemo čuti njegovu riječ po riječi Svetoga pisma, možemo osjetiti njegovu blizinu i nahraniti se njegovim Tijelom u prilikama kruha i vina. Ostavi nam je najveći mogući dar, dar samoga sebe u svetoj Euharistiji, poručio je biskup Rogić.

obdan18010

Slavimo Isusa, slavimo Blaženu Djevicu Mariju, slavimo svetog Josipa, ali slavimo i Svetu Obitelj, upravo zato da bi se u nju ugledali, da bi u vjeri, slozi, vjernosti i svijesti o Božjoj nazočnosti i sami živjeli po uzoru na Svetu Obitelj. Dao Bog da i po ovoj svetoj Misi u svakoj našoj obitelji porastu vrednote kojima je bila obdarena Sveta Obitelj. Otvorimo oči za blagoslove koje Bog daje po obiteljima, u njima se ostvaruje radost života, međusobnog darivanja, nadopunjavanja. Dopustimo da se Isus nastani prije svega u našim obiteljima i ne moramo se bojati budućnosti ma kakve ona prepreke pred nas stavljala, zaključio je biskup Tomislav Rogić. Obitelima je na kraju poručio da ako se obitelj zajedno moli, ako zajedno ne propušta nedjeljne svete mise, a to znači da od Gospodina traži odgovore i snagu za život - onda sigurno Gospodin neće uskratiti svojih milosti, svoje pomoći pa ma kakve nas nevolje snašle. Jednostavno, pokušajmo živjeti u Božjoj blizini, u Božjoj nazočnosti otkrimo ljepotu života i ono najvažnije otkriće u životu: a to je da nas Bog ljubi i da smo sposobni živjeti jedni za druge. Onda ćemo se moći nositi i sa novim izazovima. Onda nam ni razne konvencije neće biti problem jer ćemo znati što su naše vrijednosti koje treba čuvati i u njima djecu odgajati, s Bogom ih povezati da u njegovoj milosti i po njegovim zapovijedima žive. Takvima pripada budućnost.

obdan18014