Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Friday, Jan 18th

Last updateTue, 15 Jan 2019 12pm

PRIMOŠTEN: Sahranjen don Slavko Mikelin

donslavkosprovod019

Svećenik šibenske biskupije mons. Slavko Mikelin sahranjen je u utorak 3. srpnja na mjesnom groblju u Primoštenu. Zadušnicu i sprovodne obrede uz sudjelovanje velikog broja vjernika, redovnica i svećenika, te umirovljenog biskupa Ante Ivasa; predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Sprovodni obredi započeli su u crkvi svetog Roka, a zadušnica je slavljena u župnoj crkvi svetog Jurja. U homiliji biskup Tomislav Rogić ukazao je na uzoran svećenički život mons. Mikelina. Istaknuo je poklonikovu predanost Isusu Kristu.

 

donslavkosprovod007

donslavkosprovod008

donslavkosprovod009

Generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić pročitao je životopis preminulog svećenika. Naglasio je kako je don Slavko Mikelin Šibensku biskupiju posebno zadužio svojim karitativnim djelovanjem. Postavio je biskupijski Caritas na vrlo čvrste noge i vodio dugih 16 godina. Na tim temeljima on i danas djeluje. Caritas je posebno važnu ulogu imao tijekom Domovinskog rata i u poratnim godinama. Tada su zbog ratnih zbivanja mnogi vjernici Šibenske biskupije i mnogi drugi prognanici i izbjeglice ostali bez najosnovnijih uvjeta za život te su upravo u Caritasu pronalazili golemu pomoći i podršku. 2006. godine, s gotovo 80 godina života, don Slavko se povlači u Svećenički dom u mirovinu, ali i tada ostaje na raspolaganju mnogim vjernicima u njihovim duhovnim i materijalnim potrebama. Posebno mu je u umirovljeničkim danima na srcu bila skrb o duhovnim zvanjima, poručio je mons. Mlakić

donslavkosprovod012

donslavkosprovod013

donslavkosprovod016

donslavkosprovod017

U ime pokreta Fokolara od don Slavka Mikelina oprostio se Florijan Škunca. Naglasio je kako je don Slavko radost evanđelja objeručke posredovao drugima, pomagao mnogima kroz razgovore, savjete i ispovijedi, kao i konkretno. Posebno se skrbio za nova duhovna zvanja u Crkvi i Djelu Marijinu. Bodrio je i pomagao mnoge sjemeništarce i bogoslove. Život za druge i nesebično darivanje mu je pomoglo da i sam duhovno raste. Bio je svećenik duboke duhovnosti i molitve, a posebni je odnos razvijao prema raspetom i napuštenom Isusu, kazao je Florijan Škunca.

donslavkosprovod018

 

donslavkosprovod021

Župnik Primoštena don Jurica Petković u ime župne zajednice u Primoštenu naglasio je kako svećenik prije svih odlika i vrlina mora biti čovjek. Svećenikova veličina se ne očituje u sposobnosti govorništva, graditeljstva, ni u njegovim menadžerskim sposobnostima. Njegova sposobnost mjeri se po tome koliko je čovjek, koliko je spreman služiti i ljubiti povjerene mu duše. I upravo zbog toga su don Slavka svi voljeli – jer nam je bio svijetli primjer i uzor svećeništva. Možemo reći da je on bio ostvareni pojam svećeništva u punom smislu te riječi. Dragi naš don Slavko, Primošten te neće zaboraviti, sjetit ćemo te se u svojim molitvama kod oltara Gospodnjeg, a ti moli za svoje Primoštence, poručio je vlč. Petković.