Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Friday, Jan 18th

Last updateTue, 15 Jan 2019 12pm

BETINA: Sahranjen don Dragutin Bilić

dondragutinsprovod001

Zadušnicu i sprovodne obrede za svećenika šibenske biskupije don Dragutina Bilića u ponedjeljak 9. srpnja, uz sudjelovanje velikog broja vjernika, redovnica i svećenika, te umirovljenog biskupa Ante Ivasa; predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Zadušnica je slavljena u župnoj crkvi svetog Frane u Betini. Preminuli svećenik je nakon misnog slavlja sahranjen na groblju Gospe od Gradine.

 

dondragutinsprovod003

dondragutinsprovod005

dondragutinsprovod006

U homiliji biskup Tomislav Rogić ukazao je na uzoran svećenički život don Dragutina Bilića. Istaknuo je poklonikovu predanost Isusu Kristu. „Stariji će znati, a mlađima će to biti teško dočarati, što je značilo davne 1959. godine postati svećenik. Kolika je hrabrost i predanje u Božje ruke, predanje u Providnost Božju bila potrebna da se od hrve tadašnjim nevoljama i protivnicima vjere u Boga, protivnicima Crkve Kristove. Ustrajao je u svom svećeničkom pozivu marno radeći na njivi Gospodnjoj u svakoj župi kamo je bio poslan. Iznalazio je načina, vjerom i molitvom, da opstane u onom sistemu komunizma i tamo gdje je kao svećenik bio nepoželjan. Trebalo se snalaziti i opstati u župnim uredima koji su često bili naseljeni drugim ljudima, kako bi se svećenika izguralo i onemogućilo u naviještanju Božje Riječi“.

dondragutinsprovod007

dondragutinsprovod008

dondragutinsprovod009

U oskudicama, kroz koje u svećenici i narod tada prolazili, rado se hvatao svakog posla, osobito je volio raditi s drvetom, popraviti i napraviti što je bilo potrebno. Čuvao je pobožne tradicije i običaje vodeći puk Božji u produbljivanju svoje vjere. Kad je pred 9 godina slavio svoj zlatomisnički jubilej, posebno su mu zahvalili župljani Jezera, gdje je proveo gotovo 19 godina, što im je pomogao sačuvati glazbenu tradiciju i pučke napjeve. Upoznao sam ga, s krunicom u ruci, kad je bio već umirovljeni svećenik, pritisnut nemoću i bolešću. I taj križ je prihvatio i nosio do posljednjeg daha, prikazujući ga za svoju Šibensku biskupiju i svoje najbliže, poručio je biskup Rogić.

dondragutinsprovod011

dondragutinsprovod012

dondragutinsprovod013

Životopis do Dragutina Bilića pročitao je generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić. „Po svjedočenju subraće svećenika, koji su ga dobro poznavali, bio je jednostavan, radišan i temeljit u vršenju svoje svećeničke službe. Pored toga običavao je sam svojim rukama vršiti popravke i preuređenja po crkvama i župnim kućama u kojima je službovao. Posebno je volio zidariti i raditi u drvu. Jedan subrat ističe veliku muku koju je don Drago morao podnositi kroz prve tri godine svog svećeništva u vrijeme župničke službe u Žirju. Konoba župne kuće bila je korištena kao mjesna gostionica. Kroz to vrijeme don Drago je u svom župničkom domu teško nalazio mira danju i noću. To nakaradno stanje okončano je sudskom presudom u korist župe“, poručio je mons. Mlakić.

U ime župe Betina prigodnu riječ uputi je župnik don Miroslav Stojić. Zahvalio je preminulom svećeniku za sve dobro što je učinio brojnim vjernicima tijekom svog duhovno plodnog i bogatog života.

dondragutinsprovod014