Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Tuesday, Dec 18th

Last updateTue, 18 Dec 2018 1pm

ŠIBENIK - KATEDRALA: Proslavljena svetkovina naslovnika katedrale sv. Jakova, apostola

svetijakov18008

Svetkovina svetog Jakova naslovnika šibenske katedrale, proslavljena je u srijedu 25. srpnja svečanim misnim slavljem u katedrali. Euharistiju je u koncelebraciji sa dvadesetak svećenika predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas.

 

svetijakov18001

svetijakov18002

svetijakov18003

Prinesimo danas na oltar Gospodinu: naše zajedništvo, naše zahvale za primljena dobročinstva, utjehe i snage koje su po susretima s Gospodinom, izvirale iz ovog Božjeg hrama sv. Jakova. Zajednički jednodušno prikažimo svoje molitve za sve potrebe naše Šibenske biskupije, za kršćansku obitelj, za duhovna zvanja, za mlade i starije, za zdrave i bolesne, za cijeli naš Hrvatski narod i Crkvu Božju, za nove izazove koje će Bog pred nas staviti i prevladavanje poteškoća, za novu snagu vjere u našim životima. Neka se sve poput miomirisa uzdigne Bogu i bude natopljeno milošću Neba, poručio je u uvodu u slavlje biskup Tomislav Rogić.

svetijakov18004

svetijakov18005

svetijakov18006

U homiliji biskup Rogić naglasio je kako Apostole i sv. Jakova nosila je snaga vjere u Božju pobjedu ljubavi i dobrote, ma kakve ih strahote okruživale. Snagom vjere nadvladali su apsurde mržnje i zla kroz koje su morali prolaziti. Nisu se zbog toga razočarali u Bogu, nego su vjerovali da samo s Njim sve to mogu nadvladati. Vjerovali su da zlo i nevolje kroz koje prolaze imaju svoj kraj, jednom moraju proći, a da ono što ih čeka – život s Bogom – ostaje zauvijek i ne može više biti ugrožen nikakvom nevoljom, kazao je biskup.

svetijakov18007

svetijakov18009

svetijakov18010

Sveti Jakove, moli za nas kršćane današnjeg vremena da pred novim izazovima, kušnjama, varljivim ponudama svijeta znamo sačuvati vjeru u Boga jedinoga, Krista Spasitelja uskrsloga i Duha Svetoga: Božju ljubav, snagu i mudrost, životvorca. Isprosi nam sv. Jakove, da i mi budemo zagledani u obećanu besmrtnost, vječni život s Bogom kao konačni cilj našega života. Svojim zagovorom posreduj snagu ljubavi koja prihvaća žrtvu i daruje sebe za Boga i svoje bližnje snagom Kristove ljubavi koja s križa obasjava svijet. Neka se to pretoči u naše živote, naše obitelji, naš narod i cijeli svijet! Da to svjedočanstvo današnje Crkve, naroda Božjeg, bude vidljivi znak Božjeg djelovanja i naviještanja Radosne vijesti, zaključio je homiliju šibenski biskup.

svetijakov18011

svetijakov18012

Na svetkovinu svetog Jakova biskup Tomislav Rogić obilježio je dvije godine biskupske službe, te se prigodno obratio vjernicima. Dvije godine su sitnica u očima vjekova, i ove katedrale i Šibenske biskupije kojoj je 720 godina. Meni osobno sve ovo vrijeme još uvijek je početak služenja Bogu, služenja Crkvi u novoj službi. I dalje osjećam bojazan pred zadaćama i odgovornostima. Samo snagom pouzdanja da Gospodin upravi noge naše na put mira, naviještanja i svjedočenja Kraljevstva Božjeg i njegove milosti u našim životima, samo tom snagom vjere možemo kročiti dalje. Jedno veliko i iskreno hvala za ljubav i dobrotu, pomoć i potporu, savjet i molitvu, ohrabrenje i podršku. Dobri Bog uvijek nekoga providi i pošalje da se valovi prevladaju i lađa u mirniju luku dovede, kazao je biskup Rogić.

Misno slavlje animirao je Mješoviti katedrali zbor pod ravnanjem prof. Jelene Mikulandra uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića Caparina. Solo dionice „Hrvatske mise“ Šime Marovića pjevala je Sara Koljnrekaj. Solo dionice kompozicije Panis Angelicus C. Franka pjevao je Ivan Lovrić Caparin.

svetijakov18013