Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Tuesday, Dec 18th

Last updateTue, 18 Dec 2018 1pm

PRIMOŠTEN: Sahranjen don Roman Skorin

don Rome 011

Svećenik šibenske biskupije don Roman Skorin sahranjen je u srijedu 1. kolovoza na mjesnom groblju u Primoštenu. Zadušnicu i sprovodne obrede uz sudjelovanje velikog broja vjernika, redovnica i svećenika, te umirovljenog biskupa Ante Ivasa; predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Sprovodni obredi započeli su u crkvi svetog Roka, a zadušnica je slavljena u župnoj crkvi svetog Jurja. U homiliji biskup Tomislav Rogić ukazao je na revan svećenički život pokojnika.

 

don Rome 001

don Rome 002

don Rome 003

Dok god je ikako mogao htio je Bogu služiti, svetu misu slaviti. Posljednjih godina, nedjeljom u crkvi Svetog Križa u Docu. Pa i kad mu je rečeno, da se ne muči, da će drugi preuzeti – mislio je da još može i htio do zadnjega biti aktivan. I na bolesničkoj postelji, prikovan za krevet molio je pa i zapjevao himne ili koju drugu liturgijsku pjesmu, kazao je biskup Tomislav Rogić.

don Rome 004

don Rome 005

don Rome 006

Naglasio je kako se od don Romana Skorina opraštamo svetom misom zadušnicom i zahvalnicom Bogu, što nam ga je dao, našoj Šibenskoj biskupiji iz svoga rodnog Primoštena, mjesnoj Crkvi kojoj je služio u više župa. Nesebičnim služenjem pratio je vjernike u njihovim duhovnim potrebama. Ustrajao je, ispunio svoju dionicu u teškim vremenima i ostao vjeran do kraja. C Krist uskrsnu od mrtvih, on je prvina usnulih, prvorođeni na novi besmrtni život. To je srž naše vjere, temelj na kojem stoji naše vjerovanje u Svemogućeg Boga – Stvoritelja i Spasitelja. Samo u toj vjeri možemo i smrt prihvatiti, jer nije kraj nego prijelaz u vječni život s Bogom. Draga braćo i sestre, ispraćajući naše svećenike u vječnost i sami dignimo svoj pogled prema Nebu, prema našem Stvoritelju i Spasitelj. Njihov primjer neka učvrsti i našu vjeru u Uskrslog Krista da i naši životni koraci budu usmjereni prema blaženoj vječnosti. Molimo i za nova duhovna zvanja, da nam ne uzmanjka svećenika, redovnika i redovnica, zaključio je biskup Tomislav Rogić.

don Rome 007

don Rome 008

don Rome 009

Životopis preminulog svećenika pročitao je generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić. Župnik Primoštena don Jurica Petković govorio je u ime župne zajednice. O don Romanu Skorinu je kazao kako je bio i duhovnik i dušobrižnik, molitelj i slušatelj Božje riječi, službenik svetih otajstava, duhovna osoba i autoritet. Svjedočio je evanđelje svima, svakom čovjeku, ne tek najbližima, odabranima ili maloj izabranoj grupi ljudi, duhovnoj eliti, niti samo onima s kojima mu je bilo ugodno, već je osjećao kako je poslan svima svjedočiti i naviještati evanđelje - i onima grešnima, dalekima, izgubljenima, onima na rubu. Bio je može se reći „svećenik starog kova“, ne u negativnom kontekstu, jer opasnost je za nas svećenike današnjice, da mislimo i djelujemo uzdajući se prije svega u sebe, svoje sposobnosti i svoje darove, da pomislimo kako pastoralni uspjeh ovisi o našoj moći i sposobnostima, kazao je don Jurica Petković.

don Rome 010

don Rome 012

don Rome 013

Naglasio je kako je don Roman Skorin znao suosjećati sa svojim župljanima, supatiti, dijeliti njihove strahove i patnje, radosti i nade. Jer, ukoliko svećenik nije prije svega čovjek, ukoliko nemamo i ne razvijamo temeljnu ljudskost – ako nismo zainteresirani za povjerene nam ljude, u opasnosti smo da budemo nehumani unatoč možda govorničkim i menadžerskim sposobnostima. Hvala ti don Rome za sve dobro što si učinio za svoju biskupiju, za župe Marinu, Rogoznicu i Primošten i neka ti je vječni mir u neizmjernoj radosti vječnog Očeva zagrljaja, kazao je vlč. Petković.

don Rome 014

 

don Rome 015