Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Saturday, Dec 15th

Last updateFri, 14 Dec 2018 12pm

ŠIBENIK - SV. FRANE: Kardinal Vinko Puljić predvodio slavlje svetkovine sv. Nikole Tavelića

nt18008

Svetkovina svetog Nikole Tavelića proslavljena je u srijedu 14. studenog u Nacionalnom svetištu svetog Nikole Tavelića, šibenskom samostanu svetog Frane. Središnje večernje misno slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. Među tridesetak svećenika koji su koncelebrirali bio je i provincijal Hrvatske Provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Josip Blažević i generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić. Koncelebrirao je i umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas, te rektor hrvatskog nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića fra Ivan Bradarić. Slavlje je započelo procesijom u kojoj je nošena slika Nikole Tavelića.

 

nt18001

nt18004

nt18005

Kad se nešto voli onda se zato umire, a ono zašto se umire to ne odumire. Za častiti svetog Nikolu u našim vremenima moramo biti vjerodostojni u vjeri, poručio je brojnim vjericima Šibenske biskupije i hodočasnicima iz cijele Hrvatske kardinal Vinko Puljić u homiliji.

Prigliti Kristov križ može se samo iz jake vjere. Hrvati kako da se danas boje za svoju vjeru, korijene i identitet žrtvovati. Dostojanstveno svjedočiti ono što jesmo. Hrvati četo dobivaju etiketu da su ustaše, fašisti, nacionalisti. Svi drugi smiju poštivati svoju povijest i nositi svoje ime i znakovlje. Nama je to grijeh. Zar je grijeh voljeti svoju grudu, korijenje i identitet, zapitao je kardinal Puljić.

nt18007

nt18010

nt18011

Naglasio je kako je Božji zakon iznad stranačkih i državnih zakona. Ako zakon ne služni čovjeku i ne brani njegovo dostojantvo i pravo, to je nepravedni zakon. Vi koji dižete ruke u parlamentu ne gazite naše dostojanstvo. Poštujte čovjek i njegovo dostojanstvo. To dostojanstvo daje Isus Krist, poručio je kardinal Puljić.

Koliko je nevine krvi proliveno zato što ne želimo djecu? Imamo zakon da se može ubiti nerođeno djete. I to je demokracija. Više se nasmiješ zvati „tata i mama“ nego „roditelj 1 i roditelj 2“. Mi ne smijemo šutjeti. Imamo pravo dići glas za svoje dostojanstvo i svoja prava. Mi moramo stati uz ono što je Božje, a Božja je uvijek preča od ljudske. Zbog toga je sveti Nikola Tavelić i umro, poručio je kardinal Vinko Puljić.

Nama danas treba snage Nikole Tavelića. Treba nam prave vjere da postojani budemo i ne zastidimo naše pretke koji su za tu vjeru ginuli, da bi mi tu vjeru nam baštinili. To je nesvetije što možemo namrijeti budućim pokoljenjima. Molimo svetog Nikolu da nam tu vjeru isprosi, zaključio je kardinal Vinko Puljić.

nt18014

 

nt18016

 

nt18021

 

nt18023

 

nt18023