Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Saturday, Dec 15th

Last updateFri, 14 Dec 2018 12pm

ŠIBENIK - KATEDRALA: Sveta Cecilija okupila župne zborove Gradskog dekanata

cecilija18002

Crkveni pjevači župa grada Šibenika prigodom blagdana svete Cecilije, zaštitnice glazbenika, okupili su se u četvrtak 22. studenoga u katedrali Svetog Jakova na zajedničkom misnom slavlju. Euharistiju je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić.

 

U legendarnom opisu mučeništva sv. Cecilije, ona se uzvisuje i slavi kao najsavršeniji uzor kršćanske žene koja je iz ljubavi prema Kristu ispovijedala djevičanstvo i podnijela mučeništvo, kazao je u homiliji biskup Tomislav Rogić.

cecilija18001

cecilija18003

„Mučeništvo i glazba. Trpljenje i pjesma – ide li to zajedno? Kako to može ići zajedno? Kad nas nešto boli, ili nam je zbog nekoga ili nečega teško, obično – nije nam do pjesme“, upitao je biskup Rogić. Naglasio je kako postoji i drugo iskustvo kad se pjesmom, glazbom bori protiv boli ili pobijedi bol. Taj nam misterij razrješava Božja Riječ koja kaže da su pravednici, sveci u ruci Božjoj i da ih se ne dotiče muka nikakva. Biti u ruci Božjoj. Osjećati svu sigurnost da je Bog s tobom, da te vodi, da te uzima k sebi. To je izvor snage da se preboli muka.

Pjevati Bogu i kad nam je lijepo i kad nam je teško, zapravo je predokus onoga što su sveci, i sveta Cecilija osjećali i za što je ona postala zaštitnicom liturgijske svete glazbe. To je na ponos ali i izazov svakome tko sudjeluje u liturgiji – bogoslužju, osobito pjevačima. Pjevati Bogu na slavu, veličati njegova djela, naviještati pjesmom spasenje njegovo. Divne li zadaće vrijedne svakog truda. U pjesmi je onda i zahvalnost za primljena dobra, i molitveni vapaj u nevolji i boli, i slava Bogu koji pokazuje svoju blizinu, spašava i vodi nas k sebi, poručio je između ostalog u homiliji biskup Tomislav Rogić.

Susret crkvenih pjevača organizirala je voditeljica zbora katedrale Svetog Jakova prof. Jelena Mikulandra. Ovakvi i slični događaji imaju za cilj bolje povezivanje crkvenih pjevača grada Šibenika. Susret je završio zajedničkom večerom i druženjem u prostorijama Katoličke osnovne škole u Šibeniku.

cecilija18004

 

cecilija18005