Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Saturday, Dec 15th

Last updateFri, 14 Dec 2018 12pm

ŠIBENIK - KATEDRALA: Za đakona zaređen Grgur Alviž

ređenje18023

Šibenski biskup Tomislav Rogić u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, u subotu 1. prosinca sveti red đakonata podijelio je bogoslovu Grguru Alvižu. Na slavlju su sudjelovali brojni svećenici. Bilo je prisutno i petnaestak nedavno zaređenih đakona iz drugih (nad)biskupija i redovničkih zajednica koji su svojim prisustvom dali poseban pečat ovom slavlju.

 

ređenje18002

 

ređenje18004

Misno slavlje je započelo pozdravom biskupa Tomislava Rogića. „Okupili smo se u našoj katedrali proslaviti Boga koji traga za otvorenim srcem u koje će posaditi klicu duhovnog zvanja i poziva na služenje Bogu u Kristovoj Crkvi. Zahvalit ćemo mu što nas je u novom đakonu milostivo pogledao, poručio je biskup uvodeći u euharistiju.

U homilji biskup se obratio novom đakonu Grguru Alvižu. Kazao mu je kako je isprošen od Gospodina da bude radnik na njivi Gospodnjoj Šibenske biskupije. „Budi radostan i marljivi radnik u Žetvi Gospodnjoj da se na tebi počnu oslikavati riječi Izaije proroka: posla me Gospod da radosnu vijest donesem ubogima, da Njegovom milošću vidaš rane povrijeđenih srdaca, da i po tvom djelovanju Gospodin naviješta milosrđe – a ti da nikada ne posustaneš s pjesmama zahvalnicama“.

ređenje18006

ređenje18007

ređenje18009

„Budi otvoren Duhu Božjemu i od njega se daj voditi! Neka iz tebe uvijek progovara vjera u Krista Spasitelja, raspetog i uskrslog Gospodina našega i Učitelja u svemu. I danas je žetva velika a radnika malo, ali se Gospodin smilovao i svoga stada ne napušta. Ustrajmo u molitvi Gospodaru žetve za njegove radnike“, naglasio je šibenski biskup.

Vjernicima je poručio da ne posustanu u molitvi za svoje svećenike i nova duhovna zvanja, svećenika i redovnica. Oni žive i mole za vas, a vi molite za njih. Takvu povezanost molitvom, Gospodar žetve, neće ostaviti neuslišanom. Molimo i za obitelji iz kojih dolaze svećenici i redovnice. Obitelj u kojoj se zajednički moli kadra je rađati duhovni poziv. Duhovna obnova našeg Hrvatskog naroda uvelike ovisi o obitelji koja se moli i radnicima na njivi Gospodnjoj koji će biti posve Božji!, poručio je između ostalog biskup Tomislav Rogić.

ređenje18010

ređenje18012

ređenje18016

Nakon homilije polaganjem ruku i posvetnom molitvom bogoslovu Grguru Alvžu podijelio sakrament svetoga reda đakonata. Potom je novozaređeni đakon obukao službenu liturgijsku odjeću: štolu, koja je znak dostojanstva i vlasti, te dalmatiku, simbol spasenja, radosti i pravednosti. Novog đakona oblačio je župnik njegove rodne župe Raslije don Ante Bošnjak. Na kraju obreda, novozaređeni đakon primio je evanđelistar iz biskupovih ruku te s njim izmijenio cjelov mira.

ređenje18017

 

ređenje18020

 

ređenje18026

 

ređenje18027

 

ređenje18030

 

ređenje18034