Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Monday, Nov 19th

Last updateThu, 15 Nov 2018 10am

ŠIBENIK: Proslavljen blagdan svete Luce, djevice i mučenice

fortunataU sklopu predbožićnog natječaja šibenske gradske knjižnice Juraj Šižgorić, te uz suorganizaciju ženskog benediktinskog samostana svete Luce iz Šibenika u gradskoj knjižnici na blagdan svete Luce u ponedjeljak 13. prosinca otvorene su dvije izložbe dječjih radova «Luči za svetu Lucu» i «Bičve za svetu Lucu».


Likovne radionice i natječaji u šibenskoj gradskoj knjižnici važan su dio božićnog programa za djecu i mlade. Kroz kreativne radionice djeca stvaraju, a nastali radovi doprinose kulturnom, ali i vjerskom rastu najmlađih, kazala je voditeljica audio vizualnog centra šibenske gradske knjižnice Zdenka Bilušić. Istaknula je kako je i šibenski biskup Ante Ivas dao potporu radu s najmlađima na temu svete Luce, ali i ostalih sadržaja koji priližavaju kršćanstvo njmlađima.

Otvorenje izložbi okupilo je nekoliko stotina šibenske djece vrtićke dobi. Djeca su nakon otvorenja u ophodu pohodila samostan svete Luce gdje su ih prema tradiciji blagdana darivale sestre benediktinke. Kako je kazala sestra Fortunata velika je radost vidjeti velik broj djece u samostanu. Sestre su posebno sretne što mogu najmlađe darovati i pokazati im radost kršćanskog darivanja, a djeca su uzveličla i našu samostansku svetkovinu, kazala je sestra Fortunata.

Blagdan svete Luce u istoimenom samostanu proslavljen je sa tri misna slavlja. Svećanu večernju euharistiju predvodio je biskup Ante Ivas, a homiliju je održao don Ivica Boko.