Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Monday, Nov 19th

Last updateThu, 15 Nov 2018 10am

Dvadeset godina Caritasa Šibenske biskupije

caritasDvadeset godina djelovanja Caritasa Šibenske biskupije obilježeno je u srijedu 15. prosinca svečanom akademijom u Katoličkom domu biskupa Jeronima Milete i misom zahvalnicom u Novoj crkvi u Šibeniku koju je predvodio šibenski biskup Ante Ivas.

 

 

Središnji dio akademije bila su izlaganja: «Teološka i eklezijalna dimenzija karitativnog služenja u Crkvi» mr. don Darka Poljaka, «Javna dobrotvornost u Šibeniku od osnivanja 1819. godine do Drugog svjetskog rata» prof. don Olega Petrovića i «Kratki prikaz povijesti djelovanja Caritasa Šibenske biskupije», ravnatelja Caritasa Šibenske biskupije don Marinka Mlakića.

 

Skup je započeo pozdravnim govorima. Šibenski biskup Ante Ivas ukazao je na Božju ljubav koja pokreće Caritas. Šibenska Crkva Caritas je osnovala u vremenima koja su bila teška. Biskup Srećko Badurina imenovao je za prvog ravnatelja don Slavka Mikelina koji je imao zadatak organizirati i oformiti  Caritas u Šibeniku, kazao je biskup Ivas. Zahvalio je svima koji u proteklih godina pomagali Caritas. Ukazao je na ispravno shvaćanje Caritasa. Ta crkvena institucija treba uz pomaganje prvenstveno razvijati svijest i prenositi duh Isusa Krista. Caritas poručuje pomogni bratu čovjeku.

 

Obraćajući se skupu vršitelj dužnosti  ravnatelja Hrvatskog Caritasa vlč. Fabijan Svalina istaknuo je kako je prepoznato djelovanje Caritasa  u Šibeniku. Dožupan Šibensko - kninske županije istkano je kako županija podupire djelovanje Caritasa u Šibeniku. To će nastaviti i u budućnosti.

 

«Vrijeme kad se osnovao naš Caritas bilo je vrijeme demokratskih promjena. Tada se ponovno moglo u ime Crkve javno djelovati, nakon dugotrajne jugo-komunističke diktature, koja je Crkvu stjerala u sakristiju, onemogućila joj javno djelovanje te joj oduzela vrijednu imovinu kojom je ona kroz povijest između ostalog razvijala i različite oblike pomaganja ljudima u potrebi», istaknuo je vlč. Marinko Mlakić.

 

Djelovanje Caritasa na samom njegovom početku u potpunosti su obilježili i odredili događaji koji su uslijedili. To su pretužne godine domovinskog rada, ali i godine na koje danas s ponosom možemo gledati. Naš Caritas je rođen i stasao doslovno u krvavoj borbi naše Crkve i naroda za slobodu. Bilo je to vrijeme golotinje i gladi. Valovi prognanika i izbjeglica preplavili su slobodne prostore, nastanili se u hotele i kampove. Bili su bez igdje ičega. Trebalo je brzo i učinkovito djelovati, ali je također trebalo i učiti djelovati organizirano i učinkovito, jer iskustva praktično nismo imali.», naglasio je vlč. Mlakić.

 

Možemo reći da je ta prva faza djelovanja Caritasa u godinama domovinskog rata bila označena motivom preživjeti,  pomoći ljudima da prežive te teške godine rata. Sa zadovoljstvom možemo kazati da je Caritas, naravno uz sve druge humanitarne organizacije civilnog društva, uspio u potpunosti u toj svojoj zadaći, jer nitko nije ostao bez hrane i krova nad glavom. Koliko je u brizi za ljude Caritas bio 'vidovit' govori primjer zbrinjavanja žena žrtava silovanja te za žene koje su ostale bez muževa, a koji se ostvario uz pomoć jedne udruge žena iz njemačkog grada Saarbruckena, istaknuo je vlč. Mlakić.

 

Govoreći o poratnom djelovanju Caritasa istaknuo je kako  se Caritas u tom vremenu vrlo aktivno uključio u promicanju i pomaganju povratka naroda u svoje domove. Poseban primjer angažmana Caritasa u pomaganju obitelji da dobiju vlastiti dom navodimo djelovanje Caritasa u Kninu gdje je njegovim posredovanjem oko 140 obitelji dobilo svoje domove, kazao je vlč. Mlakić.

 

Danas Caritas Šibenske biskupije ostvaruje niz projekata na bazi profesionalnog i volonterskog rada. Redovit podupiratelj ovih projekata je ponajprije Šibenska biskupija. Neki projekti se financiraju temeljem ugovora koji se sklapa nadležnim ministarstvima. Tu su također grad i županija kao redoviti podupiratelji našeg rada te naravno župe, mnogi pojedinci, obrtnici, tvrtke i udruge sa svojim redovitim ili povremenim darovima, poručio je vlč. Mlakić.

 

Zahvalno misno slavlje u Novoj crkvi okupilo je i brojne članove župnih Caritasa i volontere. U homiliji biskup Ivas je govorio o kršćanskoj ljubavi. Ukazao je na potrebu kršćanskog milosrđa. Kroz prispodobu o milosrdnom samaritancu pozvao je na kršćansku ljubav koja bi trebala biti posebno djelotvorna u božićno vrijeme.