Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Saturday, Jan 19th

Last updateSat, 19 Jan 2019 10pm

Pedeseta obljetnica smrti biskupa Ćirila Banića

007Misom zadušnicom u katedrali svetog Jakova u Šibeniku u ponedjeljak 7. veljače vjernici Šibenske biskupije obilježili su pedeset godina od preminuća šibenskog biskupa Ćirila Banića. svećeno misno slavlje u koncelebraciji sa dvadesetak svećenika predvodio je šibenski biskup Ante Ivas.

 

Kako je istaknuo ova godina u Šibenskoj biskupiji bit će posvećena biskupu Baniću, duhovnom velikanu koji je najtežim vremenima za Crkvu u hrvatskom narodu odlučno odbacio težnje komunističkih vlasti o odcjepljenju Crkve u Hrvatskoj od Pape i Vatikana.

 

Potom je citirao više članaka «Šibenskog lista» iz 1952. godine u kojima se otvoreno poziva na progon biskupa Banića iz Šibenika. «U tako teškim vremenima biskup Ćiril Banić pozivao je svoje vjernike i svećenike, da s kršćanskom strpljivošću, ali neustrašivo i dosljedno žive svoju vjeru, pa i uz cijenu mučeništva. Upravo je po mučeništvu biskup Banić ostao u časnoj uspomeni», kazao je biskup Ivas. Istaknuo je kako  i u vremenima novih  izazova, protivnosti vjeri i Crkvi  biskup Banić je nadahnuće i primjer.

 

U homiliji biskup Ivas pročitao je i prvo pastirsko pismo iz 1951. godine  biskupa Ćirila Banića upućeno vjernicima Šibenske biskupije. Poslanica je i vjerniku današnjice aktualna. Biskup Banić je upozoravao na problem zatiranja svega vjerskog iz Javnosti. Ukazao je na važnost primanja sakramenta i svetkovanje nedjelje kao Dana Gospodnjeg. Istaknuo je i važnost kršćanske obitelji i braka.

 

Nakon misnog slavlja i molitve na grobu biskupa Banića u dvorani biskupske palače umirovljeni svećenik Šibenske biskupije don Frane Šimato održao je izlaganje o životu, djelovanju i progonu biskupa mučenika.

 

{gallery}Biskup-Banic{/gallery}