Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Monday, Jul 16th

Last updateMon, 16 Jul 2018 11am

Polnoćaka u katedrali svetog Jakova

17068Šibenski biskup Ante Ivas predvodio je misu polnoćku u katedrali Sv. Jakova u Šibeniku. Ukazao je kako svaka misa koju slavimo događaj Božića čini suvremenim događajem za sav narod. Nitko ga ne može zaustaviti ili izbaciti iz vremena i ljudske povijesti, ni one prošle, ni ove sadašnje ni one buduće. Nikakva sila ni vlast, ni mudrost ni ludost, ni bilo kakva ideologija i politika ljudska, ni ikakvi moćnici zemaljski, pa ni ikakva zloća i nevjera ljudska, poručio je biskup Ivas.

Poput cara Augusta i danas razni moćnici svojataju ovaj svijet, bore se za premoć u svijetu, često vrlo krvavo, kao da je svijet njihov, a ne Božji. Kad ga se dokopaju, pokoravaju ljude, vladaju, sude po svojim zakonima. Pa i tzv. "demokracija" o koju se danas mnogi zaklinju, pokazuje često, kako se i iza nje skrivaju mnoge nepravde i ropstva, nametanja "svakakvih" zakona i pravila, često puta protivna naravnim Božjim zakonima života. U takav nepravedni svijet Bog "upisuje" svoga Sina. Upisuje ga zato da svemu svijetu obznani jednu drugu i drukčiju Istinu života, Božju Istinu, koja ne ovisi o sili silnika, nego o Božjoj ljubavi. Bog je upravo Božićem obznanio svijetu veliku radosnu vijest da Bog može promijeniti svijet. I da baš zato Njegov Sin silazi s Neba. On se zato nastanio među nama, u ovoj noći, ovim božićnim rođenjem u najsiromašnijem mjestu na svijetu, u štali, u jaslama, gdje ga je položila majka Marija, uz svetu brigu vjernoga Josipa, koji je i izvršio upis u zemaljske carske knjige, zato da Isus od tada za uvijek bude na popisu stanovnika ove zemlje. Da svim ljudima bude, kako je jednom rekao: pravi "Put, Istina i Život", za izgradnju blagoslovljenog života na zemlji, kazao je biskup Ivas.

 

Bog je Božićem javio i objavio, da nijedan zemaljski Cezar nije Gospodar svijeta. Da to nitko od ljudi ne može biti. Da je Bog jedini Gospodar, ali sasvim drugačiji Gospodar, Gospodar koji je Ljubav beskrajna. l zato On ne zarobljuje, On oslobađa ljude za slobodu, Sloboda je njegov dar, istaknuo je biskup Ivas.

 

Božićna je ljubav jača i nježnija od naše oholosti, drijemeža, tvrdoće i nevjere. Božić je "veliki prasak" Božje darežljivosti, vrhunac njegove ljubavne fantazije. Bog je ušao u povijest kao Bog - Čovjek među ljudima. I ovdje će ostati do svršetka svijeta. S Njime ovaj svijet ima svoju sretnu sadašnjost i budućnost, poručio je biskup Ivas.