Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Monday, Jul 16th

Last updateMon, 16 Jul 2018 11am

Božićna euharistija u katedrali Sv. Jakova

Svečanu božićnu euharistiju u subotu 25. prosinca u katedrali Sv. Jakova u Šibeniku predvodio je šibenski biskup Ante Ivas. Koncelebrirali su generalni vikar biskupije Dominik Škevin i umirovljeni svećenik don Frane Šimat.
U homiliji biskup Ivas istaknuo je da ono što najviše zabrinjava, ali i poziva na otriježnjenje i na obraćenje, na veliku molitvu Bogu Spasitelju, su one razvaline koje se događaju u čovjeku, u ljudima, u ljudskom srcu i duši, u ljudskom obiteljima, u društvu, u ljudskim odnosima.

Nije ostalo gotovo ništa u čovjeku, što nije izloženo pokušajima rušenja, ili što već nije pretvoreno u prave razvaline pa i u smrt. I u to se, nažalost, ulaže više intelektualnih i materijalnih sredstava i kapitala, nego što se ulaže u izgradnju i život, istaknuo je biskup. Potom je ukazao kako su ljudske obitelji izložene nezapamćenom razaranju. Donose se zakoni na štetu obitelji, koji slabe obiteljske veze i dovode do rastakanja i razaranja brojnih obitelji. Brak se obezvrjeđuje i izjednačuje s izvanbračnim zajednicama, a sve više i s tzv. "istospolnim brakovima". Sve više se legaliziraju tzv. "humana uspavljivanja" nemoćnih staraca, što je druga riječ za ubojstvo. Imamo pravo donositi zakone života i smrti, kažu vladari i bešćutni mudraci svijeta. Po tim "pravima i zakonima" međuljudski odnosi postaju sve više umjetni, virtualni, elektronski. Među ljudima je sve manje duše i duševnoga, toplih prijateljskih susretanja i druženja, pa zato i sve manje duhovne i materijalne solidarnosti. Takozvani humanizam ostaje bez ljubavi. Čovjek sve više ostaje sam sa svojim mukama i razvalinama. Mnogi upadaju u ovisnost ili pribjegavaju nasilju, korupciji, kriminalu, terorizmu i bezdušju, toj opasnoj pandemiji našeg suvremenog društva, koja proizvodi sve opasnije razvaline i smrti u ljudskim životima i ljudskim odnosima. U takvom ozračju rastu naša djeca i mladi, upozorio je biskup Ivas, aktualizirajući situaciju u društvu.


Božić je baš zato došao i dogodio se da proglasi i uspostavi novu kulturu Ljubavi za sve ljude, za sve narode i za sva vremena, stara i nova. Kulturu koja izgrađuje istinsko bogatstvo ljudskoga života: ljudsko dostojanstvo, ljudski identitet, kulturu kvalitetnog življenja a ne tek kulturu preživljavanja i smrti. Božić je Božja promocija Kristove, kršćanske kulture ljudskoga života. Ta je kultura utemeljena, izgrađuje se i raste na priznavanju prvenstva i poklonstva Bogu, koji je u Božiću postao čovjekom. U središtu božićne kršćanske kulture je kult Boga koji je Ljubav, koji nam se u Isusu Kristu, Bogu koji postao čovjekom otkrio kao izvor, smisao i svrha ljudskoga života.

 

Sve se danas uzdiže do lažnoga kulta, i kult tijela snage, ljepote, seksa, te kult zabave do ludila, kult kapitala, zarade i potrošnje, sve do nasilja i kriminala. Svaki put kad se u ljudskoj povijesti izvrne Božji redoslijed, pa se ljudima ili stvarima pridaje božanski kult klanjanja koji pripada samo Bogu, događaju se opasne razvaline ljudskoga identiteta i ljudskog društva. Kad čovjek upozna Boga istinitoga, u Isusu otkrivenoga i objavljenoga, u njemu nalazi i prepoznaje sebe i svoju pravu sliku, ono najbolje i najvrjednije, ono sveto u sebi.

Prepoznaje da je čovjek biće na sliku Božju, i da je to tako veliko, divno, radosno, da sebe i svoj svijet može najbolje ostvariti, kad živi kao Božji stvor, po planu i zakonu koje je Bog ugradio u ljudsku narav i biće, i u ljudsko društvo. To nam je Božić došao otkriti, objaviti i potvrditi. Za to nam je došao biti podrška i pomoć. Božić nije ljudska izmišljotina, nego je Riječ Božja po kojoj je sve postalo, poručio je biskup Ivas.