Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Tuesday, Dec 18th

Last updateTue, 18 Dec 2018 1pm

Svetkovina Bogorodice Marije u Šibeniku

Na Novu godinu i svetkovinu Svete Bogorodice Marije, 1. siječnja, svečano misno slavlje u katedrali Sv. Jakova u Šibeniku predvodio je šibenski biskup Ante Ivas. Na prvi dan Nove godine Crkva s posebnim razlogom slavi blagdan Marije Bogorodice. Bogorođenje je najljepši dar ovom svijetu, koga je Bog povjerio ne samo Svetoj nazaretskoj obitelji, ne samo Mariji i Josipu, nego na neki način svakoj obitelji, majci i ocu, poručio je u homiliji mons. Ivas.

Crkva vjeruje da Bog poručuje svijetu da je obitelj Božja "polazna točka" na zemlji, gdje i odakle počinje svaki novi život, i odakle počinje rast i zrenje i posvećenje svakoga ljudskoga bića. Odatle, od obitelji, iz obitelji i po obitelji, Bog, koji je čista Ljubav, tu Ljubav prenosi na svakoga čovjeka, na svaki narod i na sav svijet. Zato smo i ovoga Božića slušali božićne anđele kako pozivaju sve ljude da pohite u "Kuću kruha", u Betlehem, u obitelj, da pohite na izvore života i svakoga Božjega blagoslova, kazao je biskup Ivas.

Potom je ukazao kako je svaka obitelj Betlehem. Obitelj i obiteljsku ljubav nitko na svijetu ne može niti će ikada moći dostatno zamijeniti. To je sveopće svjetsko iskustvo, koje nitko ne može nijekati ili rušiti bez opasnih posljedica za sav svijet. Vrlo je opasno i pogubno za svaki narod i za sav svijet mutiti te svete Božje izvore, i još je pogubnije trovati Božji kruh: obitelj i obiteljsko ozračje života. Opasno je rušiti ili narušavati unutrašnji Božji raspored, sklad i red obiteljskog zajedništva, kao i nagrđivati, gotovo do neprepoznatljivosti, ljepotu ljudske obitelji utemeljene na neraskidivom braku muškarca i žene, na sakramentu svete ženidbe, na obitelji kao Božjoj "kući kruha" .., za sretan život i blagoslov svijeta, poručio je biskup Ivas.

Domovinska Crkva odlučila je u godini 2011. prvi put slaviti sveopći "Nacionalni dan obitelji". Velika je vijest, najveća vijest nove godine, i velika je naša radost i naš ponos što je, kako vam je već poznato, papa Benedikt XVI. odlučio da nam se svojim dolaskom i pohodom našoj Hrvatskoj Crkvi i državi, u Zagrebu, osobno pridruži i sudjeluje u našem nacionalnom slavlju "Dana obitelji". Vjerujemo da bismo s duhovno zdravim i jakim obiteljima, sve druge, sve veće i mučne narodne probleme i poteškoće mogli nadvladavati mnogo lakše. To nam svjedoče upravo one obitelji našega naroda koje su bogate postojanim zajedništvom, iskrenom i živom vjerom, koje su s Božjom pomoću otvorene životu u brojnoj djeci. Oni su blagoslov naroda. Poštujmo ih, molimo se za njih, podržimo ih kršćanski i ljudski, pozvao je biskup Ivas.


Vratimo u ovoj novoj godini svojim obiteljima Boga Oca i Sina i Duha Svetoga kroz zajedničku obiteljsku molitvu i nedjeljnu misu. Unesimo u svoje obitelji Bibliju, "Katolički katekizam" i molitvenik. Vratimo u zajedništvo svoje obitelji Mariju zaštitnicu majki i Josipa zaštitnika očeva. Tada će i našoj djeci i mladima u njihovim obiteljima biti ljepše i toplije nego negdje drugdje. Vratimo se našim obiteljima kao najvećem Božjem daru, kao najvećoj sreći i blagoslovu Božjem, da kao pastiri betlehemski Boga hvalimo za sve što nam je po našim obiteljima učinio i što nam je spreman učiniti ako mu to dopustimo, ako to izmolimo, ako se svi za to zauzmemo, poručio je u homiliji biskup Ivas.