Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Saturday, Dec 15th

Last updateFri, 14 Dec 2018 12pm

ŠIBENIK - KATEDRALA: Predstavljen jezerski Veliki petak

pucki_pivaci_iz_jezeraCrkveni pučki pjevači iz Jezera, u sklopu kulturne manifestacije «Dani kršćanske kulture» u srijedu 13. travnja u katedrali svetog Jakova izveli su tradicionalne glagoljaške napjeve Velikog petka.  Pjevanje koje se njeguje u župi Gospe od zdravlja iz Jezera naš je ponos i baština koju smo uspjeli sačuvati od zaborava. Radujem me interes mladih ljudi koji pjevaju u zboru, kazao je voditelj crkvenih pučkih pjevača u Jezerima Ivan Bračanov.

 

Istaknuo je prošlogodišnje  multimedijalno izdanje «Glagoljaško pučko crkveno pjevanje u župi Gospe od zdravlja – Jezera» udruge Pjevana baština. Na dvd – u i na dva nosača zvuka  sabrano je sve ono vrijedno nematerijalno blago župe Jezera, kazao je Bračanov.

  U izdanju o pjevanju u Jezerima piše: «Glagoljaško pjevanje sačuvano je usmenom predajom kroz deset stoljeća kao specifična hrvatska sastavnica liturgijskog pjevanja. Glazbeni aspekt ove tradicije karakteriziraju  različiti utjecaji: elementi bizantskoga crkvenog pjevanja, korištenje elemenata gregorijanskoga pjevanja i drugih oblika zapadnoeuropskoga liturgijskoga pjevanja, te prihvaćanje specifičnih karakteristika svjetovne vokalne folklorne glazbe lokaliteta na kojem nastaje».