Saturday, Mar 24th

Last updateMon, 19 Mar 2018 9am

Homilije

Božićna čestitka biskupa Tomislava Rogića 2017

„Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj - Krist, Gospodin.“ (Lk 2,11)

Draga braćo i sestre po vjeri u Isusa Krista!

Anđeo je navijestio pastirima da ih u Betlehemskoj špilji čeka novorođeno djetešce koje je Spasitelj svijeta. Došao je onaj koga ste iščekivali, koji vam je bio obećan kao sin iz potomstva Davidova, došao je u njegov grad.
Rodio se. Došao je spasiti vas. Biti s vama i voditi vas kao Božji pomazanik – Krist, Gospodar vjekova i svega stvorenoga, on jedini Gospodin.

Vrijeme Isusova rođenja nije bilo bajka. Bila su teška vremena, borba za opstanak Izraelskog naroda. Nutarnja podijeljenost među njima svake vrste. Podijeljenost između onih koji su bili moćniji i imućniji, a s druge strane siromasi. Podijeljenost u gledanju na život i iščekivanje Mesije.

Read more: Božićna čestitka biskupa Tomislava Rogića 2017

Uskrsna čestitka vjernicima Šibenske biskupije

 

A kad se ovo raspadljivo obuče u neraspadljivost i ovo smrtno obuče u besmrtnost, tada će se obistiniti riječ napisana: Pobjeda iskapi smrt. Gdje je, smrti, pobjeda tvoja? Gdje je, smrti, žalac tvoj? Žalac je smrti grijeh, snaga je grijeha Zakon. A hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu! Tako, braćo moja ljubljena, budite postojani, nepokolebljivi, i obilujte svagda u djelu Gospodnjem znajući da trud vaš nije neplodan u Gospodinu. (1Kor 15,54-58)

Draga braćo i sestre u Isusu Kristu uskrslome!

Proljeće nas već uvelike miluje svojim suncem, mada njegovu toplinu hladni sjeverac više puta želi ukrasti. Začudo korizma je nekako brzo prošla. Koliko se tko uspio okoristiti korizmenim milosnim vremenom znat će se ponajbolje po tome s kolikom radošću će dočekati blagdan Uskrsa. Radost velikih blagdana velika je onoliko koliko smo se na njih spremali, na razne načine, a ponajviše molitvom, ispravljanjem loših navika, slušanjem Božje Riječi i djelima ljubavi prema braći u potrebi.

Read more: Uskrsna čestitka vjernicima Šibenske biskupije

Božićna čestitka biskupa Tomislava Rogića 2016

 

Šibenik, Božić 2016.


Božićna poruka i čestitka vjernicima Šibenske biskupije

Svjetlo istinsko koje prosvjetljuje svakog čovjeka dođe na svijet;
bijaše na svijetu i svijet po njemu posta i svijet ga ne upozna.
K svojima dođe i njegovi ga ne primiše.
A onima koji ga primiše podade moć da postanu djeca Božja:
onima koji vjeruju u njegovo ime. (Iv 1, 9-12)

Read more: Božićna čestitka biskupa Tomislava Rogića 2016

Molitveno bdijenje u obitelji ili u crkvi uoči Susreta obitelji

Molitveno bdijenje u obitelji ili u crkvi uoči Susreta obitelji

Predložak molitvenoga bdijenja zamišljen je za molitveni susret u obitelji.Roditelji i netko od starije djece čitat će meditativne dijelove bdijenja.U bdijenje se mogu unijeti i molitve koje obitelj redovito moli, osobito molitvu djece.

P. U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. - O. Amen
P. Hvalu iskažimo Gospodinu Isusu Kristu koji nas pohađa svojom ljubavlju
i svojim nas svjetlom obasjava
O. Njemu slava u vijeke.

Read more: Molitveno bdijenje u obitelji ili u crkvi uoči Susreta obitelji

USKRSNA ČESTITKA OCA BISKUPA 2016.

„Što tražite Živoga među mrtvima? Nije ovdje, nego uskrsnu!“

Draga braćo i sestre „uskrsnici“. Ova evanđeoska poruka sa Isusova groba: „Uskrsnuo je“ danas ponovno odzvanja cijelim svijetom, diljem naše  domovine Hrvatske. Vjerujem i u svima nama, u našim obiteljima i životnim sredinama.  „Uskrsnuo je“, to je vrhunac Božjega milosrđa. To je i vrhunac „Svete godine milosrđa“ u kojoj Crkva obnavlja vjeru u Boga milosrdnoga, slavi njegovo milosrđe i nastoji Božje milosrđe  živjeti, svjedočiti i naviještati svemu svijetu.

            „Uskrsnuo je!“ To je poruka da s Kristom uskrslim ima dalje i više od Kalvarije, od križa, od smrti i od groba. Da ima dalje od naših suza, beznađa, zdvajanja i očajanja, od naših sumnji i u Boga i u ljude i od sveopće  nevjere kako ne može biti bolje,ni danas ni sutra.

Read more: USKRSNA ČESTITKA OCA BISKUPA 2016.

Poruka Svetog Oca Franje za korizmu 2017.

Poruka Svetog Oca Franje za korizmu 2017.

Božja riječ je dar. Drugi su dar

Draga braćo i sestre,
korizma je novi početak, put koji vodi ka sigurnom cilju: Uskrsu, Kristovoj pobjedi nad smrću. To nas vrijeme uvijek snažno poziva na obraćenje. Kršćanin je pozvan vratiti se Bogu »svim srcem« (Jl 2, 12), ne zadovoljavati se osrednjošću već rasti u prijateljstvu s Gospodinom. Isus je vjerni prijatelj koji nas nikada ne napušta, jer i kada smo u grijehu on strpljivo čeka da mu se vratimo i tim strpljivim čekanjem pokazuje svoju spremnost na opraštanje (usp. Homilija na misi, 8. siječnja 2016.).

Read more: Poruka Svetog Oca Franje za korizmu 2017.

Božićna čestitka oca biskupa

Betlehemska „vrata od Božića“ otvorio je davno Bog osobno, rođenjem Sina svoga Isusa Krista od Djevice Marije uzJosipa pravednoga, muža njezina. Bog je otvorio vrata ove naše Zemlje nježno, majčinski, očinski i prijateljski, iako su onih dana mnoga vrata bila zatvorena pa „za njih nije bilo mjesta ni u kućama ni u svratištu“. Nije odustao nego ih je s ljubavlju otvorio u štali, u špilji, međusiromašnim pastirima ljudima dobra i iskrena srca. I toliko ih je zavolio da je kao Učitelj i sam htio biti „Pastir dobri“ koji voli i pozna sve svoje ovce i one poznaju njega. Koji ih izvodi na dobru pašu„života u izobilju“, brani ih od vukova grabežljivih, a izgubljenestrpljivo traži sve dok ih ne nađe. Kad ih nađe onda ih stavlja na svoja ramenapa ih nosi i vraća u kuću Očevu.

Read more: Božićna čestitka oca biskupa