Tuesday, May 22nd

Last updateMon, 21 May 2018 7am

Homilije

Riječ oca Biskupa na početku nove crkvene liturgijske godine 2015.

Riječ na početku nove crkvene liturgijske godine 2015.

1.Došašće

„ K tebi Gospodine, uzdižem dušu svoju,
u tebe se uzdam, Bože moj,
ne daj da se postidim.“

Tim riječima Psalma 25. Crkva poziva sve svoje krštene članove da uđu u novu liturgijsku godinu, u sveto vrijeme DOŠAŠĆA. Svjedoci smo kako živimo u vremenu koje svim silama pritišće naš pogled i interes na zemlju i zemaljsko. I kako se na razne načine i mnogovrsnim sredstvima trudi i gotovo prisiljava uvjeriti nas da je zemlja, zemaljsko i materijalno jedina vrijednost od koje se živi. Da je sve drugo sporedno, manje važno, čak i nevažno pa i štetno. Da je dovoljno povoljno riješiti materijalno stanje da bi čovjek, obitelj i narod bio zadovoljan pa i sretan.
A sve što nam se događa: sve veće nezadovoljstvo, siromaštvo. Sve veći i pogubniji socijalni jaz među ljudima i narodima prijeti mnogostrukim napetostima i rastućim sukobima i nasiljem te ozbiljno upozorava da čovjeku treba mnogo više od zemaljskoga. Među nama je sve više poniženih, povrijeđenih i postiđenih osoba i obitelji. Sve su veći razlozi da se postidimo i zabrinemo. Ali, sve je više potrebno da se ne mirimo sa tegobama, ni svojim ni svoje braće ljudi oko nas. Potrebno je da ne padnemo u napast da mislimo kako smo bespomoćni i kako se ništa ne može učiniti. Nužno je potrebno okrenuti se Bogu te s Božjom pomoću i našom spremnošću i zauzimanjem pokrenemo činiti dobro.


Vrijeme Došašća je vrijeme kad nas Crkva naša majka snažno podsjeća da jer na ovu našu zemlju, nama ljudima u susret došao Bog osobno. Da se u svome Sinu Isusu utjelovio, postao čovjek, da se rodio od majke Marije, rastao okužen ljubavlju jedne ljudske nazaretske obitelji.
Vrijeme Došašća je vrijeme snažnog poziva Božjega svima nama i svim ljudima dobre volje, da sa ove zemlje, iz naših nevolja i muka uzdignemo svoje duše k Njemu: „K tebi Gospodine uzdižem dušu svoju!“ Da on oživi, obnovi i ojača naš duh i dušu vjerom i pouzdanjem u njegove darove, među kojima je najveća ljubav. Da ojača naša vjera, kako upravo po duši koju Bog udahnjuje svakome čovjeku, nismo samo tijelo i materija, nego smo „slika Božja“, djeca Božja. Da smo stoga međusobno braća i sestre, obdareni vezom njegove ljubavi kojoj nema kraja: Bez te ljubavi Božje na zemlji ništa ne može biti na istinsko i trajno dobro i na cjelovitu korist za svaku osobu, za svaku ljudsko obitelj, za svako ljudsko društvo i za sav svijet. Došašće je sveto vrijeme kad nam Bog osobno dolazi u svome Sinu Božiću-Isusu. Dolazi nam po svojoj Crkvi i po svetim sakramentima na poseban način, trajno i u ljubavi ustrajno. On nam poručuje „evo, dolazim“ , jer znam da svim ljudima i obiteljima, da svemu svijetu treba Božja ljubav. Treba nam živi Bog da bismo mogli blagoslovljeno živjeti „život u izobilju“. Kako ovdje na zemlji tako i u vječnosti. Otvorimo mu širom vrata!


2.Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji

„Obitelj – nositeljica života, nada i budućnost Hrvatske.“

Treba nam živi Bog koji se utjelovio ponajprije u našim obiteljima. Po Božjem planu obitelj je prva škola ljubavi i zajedništva. U obitelji se čovjek rađa i raste i u njoj doživljava sve bogatstvo i plodove ljubavi, zajedništva i sebedarja, bez čega se čovjek ne može cjelovito razviti ni ostvariti. U obitelji, kroz uzajamno darivanje roditelja stvara se ozračje ljubavi u kojoj svako dijete može razvijati svoje sposobnosti, svoje dostojanstvo i jedincatost svoje osobnosti i tako se pripremati za vlastiti životni put. U ozračju obiteljske ljubavi čovjek u ranoj odlučujućoj dobi prima prva iskustva Božje ljubavi, prve spoznaje o istini i dobroti, o ljubavi i praštanju, o pravičnosti i odgovornosti. U obitelji je osoba u središtu pozornosti, okružena pažnjom i ljubavlju pa može rasti u odgovornosti prema drugima. Zato je obitelj od bitne važnosti za život čitavoga društva. Svaki narod nužno slabi ako su mu poljuljane i zakonom nezaštićene temeljne moralne vrjednote života, duhovne baštine roditelja, vjerske zajednice i kulturne baštine njegova narode.
„Obitelj je nositeljica života – nada i budućnost Hrvatske“. To je tema drugog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji. Središnji susret će se održati u Gospinom svetištu Trsatu u Rijeci, u nedjelju 19 travnja 2015. Na prvom nacionalnom susretu, kome je predsjedao papa Benedikt, 2011. godine u Zagrebu, papa je pozvao hrvatske obitelji da budu hrabre i da se odupru razaranju obitelji i obiteljskog zajedništva. Naglasio je potrebu da obitelji svojim životom budu potvrda nepovredivosti ljudskog života od začeća do prirodne smrti. Da se raduju majčinstvu i očinstvu, da svjedoče vrijednost obitelji utemeljne na braku jednog muškarca i jedne žene. Naglasio je potrebu zakonskih odredbi koje podupiru obitelj u rađanju i odgoju djece.
Obitelj u svojoj dubini i širini njezinih potreba i problema je u središtu brige, molitve i razmišljanja cijele Crkve u ovoj godini. U mjesecu listopadu će se održati redovita Opća sinoda biskupa o obitelji. Pozivam u prvom redu kršćanske obitelji u našim župnim zajednicama, dekanatima i biskupiji da se mole za obitelji. Da se i sami organiziraju obiteljske susrete, molitve ili duhovne obnove (ili se odazovu kad budu pozvani na susrete u župi i biskupiji.) Potičem obitelji da razvijaju obiteljsku solidarnost i zalažu se za dobro braka, obitelji kao i za ljudski i kršćanski odgoj svoje djece i mladih, kako u Crkvi tako i u našoj državi. Europski biskupi su u svojoj izjavi istakli: „Obitelj je rješenje za Europu i izvor neprocjenjivog blaga za europsko društvo!“


3. Godina posvećenog života (od 1. prosinca 2014. do 2. veljače 2016.)

Papa Franjo je odredio da 2015. godina bude Godina posvećenog života, redovnica i redovnika i laika posvećenih u svijetu. Da to bude prilika da se cijela Crkva sa zahvalnošću spomene prošlosti redovništva, da s nadom prigrli budućnost te da a ljubavlju živi sadašnjost u ozračju dubokog zajedništva i prave zaljubljenosti u Krista. „U svijetu u kojem vladaju nepovjerenje, obeshrabrenost, depresija. U kulturi u kojoj su muškarci i žene obavijeni krhkošću, slabošću i osobnim interesima, od osoba posvećenog života se traži da unose povjerenje u mogućnost istinske sreće, ostvarive nade, koja ne počiva samo na talentima i znanju, već na Bogu.
Redovnici slijede Gospodina na poseban način, na proročki način, poručuje papa Franjo. „Od vas očekujem to svjedočanstvo. To znači nasljedovati Krista, raspetoga i uskrsloga, preuzeti njegov način života, usvojiti njegove duhovne stavove, pustiti da nas njegov duh obuzme, prihvatiti njegovu iznenađujuću logiku i ljestvicu vrijednosti, dijeliti njegove opasnosti i njegove nade.“
Potičem sve vjernike u našoj mjesnoj Crkvi – biskupiji da se pridružimo zajedništvu sveopće Crkve u zahvali Bogu za sve redovnice i redovnike, koji su svojim životom i djelima duhovno bogatili i našu mjesnu Crkvu i narod. Pridružimo se i molitvama i susretima koji će se održati i u našoj biskupiji da redovništvo i danas bude bogatstvo naše Crkve, te da naša Crkva bude i u budućnosti plodna novim zvanjima Bogu posvećenih žena i muškaraca, na duhovno bogatstvo i Božji blagoslov svemu našem narodu.
Vjerujem da ćemo se uključiti i u Nacionalno hodočašće i susret redovnika, redovnica i Bogu posvećenih laika u svijetu, 14. ožujka 2015. u nacionalnom svetištu Marija Bistrica.
Gospa Marija neka nas i ovoga Došašća i cijele ove nove godine pomogne i pouči kako svoju dušu uzdignuti Gospodinu, koji trajno dolazi da nas spasi. Kako ga primiti i s njime živjeti. Ona je majka obitelji i majka redovnika i redovnica i svih Bogu posvećenih osoba. A svi smo mi krštenjem Bogu posvećeni. U toj vjeri i radosti sve vas pozdravljam i blagoslivljam.

Vaš biskup + Ante