Thursday, Mar 30th

Last updateTue, 28 Mar 2017 9am

korizma poruka papa

Homilije

Riječ oca Biskupa na početku nove crkvene liturgijske godine 2015.

Riječ na početku nove crkvene liturgijske godine 2015.

1.Došašće

„ K tebi Gospodine, uzdižem dušu svoju,
u tebe se uzdam, Bože moj,
ne daj da se postidim.“

Tim riječima Psalma 25. Crkva poziva sve svoje krštene članove da uđu u novu liturgijsku godinu, u sveto vrijeme DOŠAŠĆA. Svjedoci smo kako živimo u vremenu koje svim silama pritišće naš pogled i interes na zemlju i zemaljsko. I kako se na razne načine i mnogovrsnim sredstvima trudi i gotovo prisiljava uvjeriti nas da je zemlja, zemaljsko i materijalno jedina vrijednost od koje se živi. Da je sve drugo sporedno, manje važno, čak i nevažno pa i štetno. Da je dovoljno povoljno riješiti materijalno stanje da bi čovjek, obitelj i narod bio zadovoljan pa i sretan.
A sve što nam se događa: sve veće nezadovoljstvo, siromaštvo. Sve veći i pogubniji socijalni jaz među ljudima i narodima prijeti mnogostrukim napetostima i rastućim sukobima i nasiljem te ozbiljno upozorava da čovjeku treba mnogo više od zemaljskoga. Među nama je sve više poniženih, povrijeđenih i postiđenih osoba i obitelji. Sve su veći razlozi da se postidimo i zabrinemo. Ali, sve je više potrebno da se ne mirimo sa tegobama, ni svojim ni svoje braće ljudi oko nas. Potrebno je da ne padnemo u napast da mislimo kako smo bespomoćni i kako se ništa ne može učiniti. Nužno je potrebno okrenuti se Bogu te s Božjom pomoću i našom spremnošću i zauzimanjem pokrenemo činiti dobro.


Vrijeme Došašća je vrijeme kad nas Crkva naša majka snažno podsjeća da jer na ovu našu zemlju, nama ljudima u susret došao Bog osobno. Da se u svome Sinu Isusu utjelovio, postao čovjek, da se rodio od majke Marije, rastao okužen ljubavlju jedne ljudske nazaretske obitelji.
Vrijeme Došašća je vrijeme snažnog poziva Božjega svima nama i svim ljudima dobre volje, da sa ove zemlje, iz naših nevolja i muka uzdignemo svoje duše k Njemu: „K tebi Gospodine uzdižem dušu svoju!“ Da on oživi, obnovi i ojača naš duh i dušu vjerom i pouzdanjem u njegove darove, među kojima je najveća ljubav. Da ojača naša vjera, kako upravo po duši koju Bog udahnjuje svakome čovjeku, nismo samo tijelo i materija, nego smo „slika Božja“, djeca Božja. Da smo stoga međusobno braća i sestre, obdareni vezom njegove ljubavi kojoj nema kraja: Bez te ljubavi Božje na zemlji ništa ne može biti na istinsko i trajno dobro i na cjelovitu korist za svaku osobu, za svaku ljudsko obitelj, za svako ljudsko društvo i za sav svijet. Došašće je sveto vrijeme kad nam Bog osobno dolazi u svome Sinu Božiću-Isusu. Dolazi nam po svojoj Crkvi i po svetim sakramentima na poseban način, trajno i u ljubavi ustrajno. On nam poručuje „evo, dolazim“ , jer znam da svim ljudima i obiteljima, da svemu svijetu treba Božja ljubav. Treba nam živi Bog da bismo mogli blagoslovljeno živjeti „život u izobilju“. Kako ovdje na zemlji tako i u vječnosti. Otvorimo mu širom vrata!


2.Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji

„Obitelj – nositeljica života, nada i budućnost Hrvatske.“

Treba nam živi Bog koji se utjelovio ponajprije u našim obiteljima. Po Božjem planu obitelj je prva škola ljubavi i zajedništva. U obitelji se čovjek rađa i raste i u njoj doživljava sve bogatstvo i plodove ljubavi, zajedništva i sebedarja, bez čega se čovjek ne može cjelovito razviti ni ostvariti. U obitelji, kroz uzajamno darivanje roditelja stvara se ozračje ljubavi u kojoj svako dijete može razvijati svoje sposobnosti, svoje dostojanstvo i jedincatost svoje osobnosti i tako se pripremati za vlastiti životni put. U ozračju obiteljske ljubavi čovjek u ranoj odlučujućoj dobi prima prva iskustva Božje ljubavi, prve spoznaje o istini i dobroti, o ljubavi i praštanju, o pravičnosti i odgovornosti. U obitelji je osoba u središtu pozornosti, okružena pažnjom i ljubavlju pa može rasti u odgovornosti prema drugima. Zato je obitelj od bitne važnosti za život čitavoga društva. Svaki narod nužno slabi ako su mu poljuljane i zakonom nezaštićene temeljne moralne vrjednote života, duhovne baštine roditelja, vjerske zajednice i kulturne baštine njegova narode.
„Obitelj je nositeljica života – nada i budućnost Hrvatske“. To je tema drugog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji. Središnji susret će se održati u Gospinom svetištu Trsatu u Rijeci, u nedjelju 19 travnja 2015. Na prvom nacionalnom susretu, kome je predsjedao papa Benedikt, 2011. godine u Zagrebu, papa je pozvao hrvatske obitelji da budu hrabre i da se odupru razaranju obitelji i obiteljskog zajedništva. Naglasio je potrebu da obitelji svojim životom budu potvrda nepovredivosti ljudskog života od začeća do prirodne smrti. Da se raduju majčinstvu i očinstvu, da svjedoče vrijednost obitelji utemeljne na braku jednog muškarca i jedne žene. Naglasio je potrebu zakonskih odredbi koje podupiru obitelj u rađanju i odgoju djece.
Obitelj u svojoj dubini i širini njezinih potreba i problema je u središtu brige, molitve i razmišljanja cijele Crkve u ovoj godini. U mjesecu listopadu će se održati redovita Opća sinoda biskupa o obitelji. Pozivam u prvom redu kršćanske obitelji u našim župnim zajednicama, dekanatima i biskupiji da se mole za obitelji. Da se i sami organiziraju obiteljske susrete, molitve ili duhovne obnove (ili se odazovu kad budu pozvani na susrete u župi i biskupiji.) Potičem obitelji da razvijaju obiteljsku solidarnost i zalažu se za dobro braka, obitelji kao i za ljudski i kršćanski odgoj svoje djece i mladih, kako u Crkvi tako i u našoj državi. Europski biskupi su u svojoj izjavi istakli: „Obitelj je rješenje za Europu i izvor neprocjenjivog blaga za europsko društvo!“


3. Godina posvećenog života (od 1. prosinca 2014. do 2. veljače 2016.)

Papa Franjo je odredio da 2015. godina bude Godina posvećenog života, redovnica i redovnika i laika posvećenih u svijetu. Da to bude prilika da se cijela Crkva sa zahvalnošću spomene prošlosti redovništva, da s nadom prigrli budućnost te da a ljubavlju živi sadašnjost u ozračju dubokog zajedništva i prave zaljubljenosti u Krista. „U svijetu u kojem vladaju nepovjerenje, obeshrabrenost, depresija. U kulturi u kojoj su muškarci i žene obavijeni krhkošću, slabošću i osobnim interesima, od osoba posvećenog života se traži da unose povjerenje u mogućnost istinske sreće, ostvarive nade, koja ne počiva samo na talentima i znanju, već na Bogu.
Redovnici slijede Gospodina na poseban način, na proročki način, poručuje papa Franjo. „Od vas očekujem to svjedočanstvo. To znači nasljedovati Krista, raspetoga i uskrsloga, preuzeti njegov način života, usvojiti njegove duhovne stavove, pustiti da nas njegov duh obuzme, prihvatiti njegovu iznenađujuću logiku i ljestvicu vrijednosti, dijeliti njegove opasnosti i njegove nade.“
Potičem sve vjernike u našoj mjesnoj Crkvi – biskupiji da se pridružimo zajedništvu sveopće Crkve u zahvali Bogu za sve redovnice i redovnike, koji su svojim životom i djelima duhovno bogatili i našu mjesnu Crkvu i narod. Pridružimo se i molitvama i susretima koji će se održati i u našoj biskupiji da redovništvo i danas bude bogatstvo naše Crkve, te da naša Crkva bude i u budućnosti plodna novim zvanjima Bogu posvećenih žena i muškaraca, na duhovno bogatstvo i Božji blagoslov svemu našem narodu.
Vjerujem da ćemo se uključiti i u Nacionalno hodočašće i susret redovnika, redovnica i Bogu posvećenih laika u svijetu, 14. ožujka 2015. u nacionalnom svetištu Marija Bistrica.
Gospa Marija neka nas i ovoga Došašća i cijele ove nove godine pomogne i pouči kako svoju dušu uzdignuti Gospodinu, koji trajno dolazi da nas spasi. Kako ga primiti i s njime živjeti. Ona je majka obitelji i majka redovnika i redovnica i svih Bogu posvećenih osoba. A svi smo mi krštenjem Bogu posvećeni. U toj vjeri i radosti sve vas pozdravljam i blagoslivljam.

Vaš biskup + Ante